يقينا همکاران ارجمندم از اوضاع و احوال اقتصادی و بحران های ناشی از تحریم یک جانبه مجدد امریکا علیه ایران، باخبر و نگران هستند. همه از کاهش ارزش پول ملی، کاهش قدرت خرید از محل حقوق ماهانه که دریافت می نمایند تا کاهش احتمالا پس اندازهایی که اندوختند، تحت فشار قرار گرفته اند و مهمتر از همه نگرانند که چنانچه شرکت نتواند خود را در این بحران سر پا نگه دارد و همین آب باریک هم قطع شود چه باید بکنند. این نگرانی برای صاحبان و مدیران ارشد شرکت به مراتب بیشتر است. اگر نتوانند به اندازه کافی قرارداد ببندند و یا مواد اولیه و ملزومات کار را فراهم کنند و نهایتا اگر نتوانند حقوق ماهانه را تأمین نمایند چه باید بکنند؟ شاید در شرایطی کارکنان می توانستند امیدوار باشند. اگر در این شرکت کار نکنند در شرکت دیگری مشغول به کار می شوند و یا کارفرما هم بگوید اگر این کار نشد، تعطیلی این کار و شروع کار دیگر.
اما اطمینان دارم در این موقعیت کسی نمی تواند با چنین پاسخهایی خود را از نگرانی خلاص کند چه کارکنان و چه کارفرمایان می دانند که در شرایط فعلی این راهکارها به هیچ وجهی عملی نیست. من قصد دارم س یکنم برای عبور از این بحران آنچه حسب تجربیات و تفکرم بوده و مجدانه از آن استفاده خواهیم نمود را به اطلاع همکاران برسانم.
ابتدا لازم به ذکر است چنانچه ترس و ناامیدی در شرایط بحران بر انسان غلبه نماید یقین نتیجه نهایی شکست و از گردونه خارج شدن می باشد برای اینگونه افراد حتی با کاهش بحران نیز امیدی به موفقیت نیست.
بنابراین لازمه اصلی گذر از این وضع، داشتن انرژی و روحیه تلاش همه جانبه و ایمان راسخ به موفقیت می باشد. اگر شعر ملک الشعرای بهار را در دوران مدرسه به یاد آورید که میگفت:
جدا شد یکی چشمه از کوهسار به ره گشت ناگه به سنگی دچار
به نرمی چنین گفت با سنگ سختگرم کرده راهی دهای نیکبخت
گران سنگ تیره دل سخت سرزدش سیلی و گفت دور ای پسر
نشد چشمه از پاسخ سنگ، سردبه کندن در استاد و ابرام کرد
بسی کند و کاوید و گوشش نمودکز آن سنگ خارا رهی برگشود
گرت پایداری است در کارها شود سهل پیش تو دشوارها.
آری دیدگاه ها و شرکت ما کار ما به ره گشت ناگاه به سنگی دچار (تحریمها) ، پله سنگ سخت تیره دل ( توانگران بی درد جهان) زدش سیلی و گفت دور ای پسرو نهایتا تکلیف ما معلوم است (ایستادن همت کردن، فکر کردن) و چنانچه پایداری در کار ما باشد يقينا ( شود سهل و آسان برای ما دشواری ها) ما در این وضعیت حتما مشتری داریم چون تمام خارجیها و اجناس آنها که صنعت و اقتصاد ما را در دوران پولداری کشور تایود نمودند رفتند، کمتر اثری از آنها در بازار داخلی مانده است.
اکنون مشتریان داخلی، چه آنهایی که در آن شرایط پول داری کشور در کنار ما و مشوق ما بودند و چه آنهایی که پول ها را هدر دادند و کار کارگران ایرانی را به کره ای ها، چینیها. ژاپنیها و غیره دادند، اکنون به ما مراجعه می کنند و ما که با همت، صمیمیت و تلاش جمعی در آن دوران توانسته ایم اعتماد مشتری را جلب نماییم اکنون همه آنها با اشتیاق و علاقه مایلند برایشان کالای با کیفیت تولید و تحویل نماییم یعنی نیاز زیادی برای بازاریابی و جلب مشتری نیست مشتری و درخواست کننده زیاد است، چیزی که مشکل ساز شده، تهیه مواد اولیه خارجی است. سنگ سخت مسير ما تهیه مواد اولیه خارجی است لیتیوم بروماید، پمپهای هرمتیک، کمپرسورها و غیره ما بدون آنها نمی توانیم به تولید ادامه دهیم، چه باید کرد؟
ابتدا آنچه که داریم را با احتیاط و دقت مورد استفاده قرار دهیم به گونهای که ضایعات آن حذف شود. دوم، در مورد اقلامی که میشود در داخل با انجام طراحی های مناسب و پیگیری های لازم از همه امکانات فنی موجود داخلی تولید شود استفاده نماییم، برای واردات آن دسته از اقلام که نمی توان فعلا در داخل تولید کرد مجبوریم متأسفانه از یک بخشی از آن سنگ سخت که قوانین و مقررات سخت یا ناکافی کشور ( اخیرا به آنها میگویند عوامل خود تحریمی) نیز بگذریم، حقيقتا افراد زیادی در بخشهای دولتی مثل وزارت صنایع، گمرکها ، بانکها و … بسیار تلاش می نمایند تا در به کارخانجات بسته نشود، شرکت با همکاری آنها موانع خود تحریمی را از سر راه برمی دارد و در این راستا ممکن است دوباره از درب های واردات کالا ( اگر چه بسیار محدود و سخت) که از آنها غفلت شده استفاده شود یا از راه وارد نمودن کالا به مناطق آزاد یا کشورهای همسایه یا در بازارچه های مرزی از هر طریق که ممکن است مواد اولیه مورد نیاز تهیه شود. در این راستا شرکت کمیتهای را به منظور بررسی همه جانبه و هم فکری درخصوص تأمین مواد اولیه خارجی تشکیل داده تا همه امکانات را بررسی و از هر مسیری که ممکن است بشود از آن طریق مواد اولیه را وارد نماید و من یقین دارم که مسیرهایی یافت خواهد شد اگر چه قیمت تمام شده گران تر می شود.
بخش فروش و بخش دریافت مطالبات باید بداند که کمبود نقدینگی باعث میشود تا تلاشمان برای تأمین مواد اولیه مثمر ثمر نباشد و نتوانیم حقوق و دستمزد را تأمین کنیم، بنابراین مانند دوران رقابت سخت که بودن پول کافی، فروش با تخفیف های قابل توجه و دادن تسهیلات برای خریدار، زمان تحویل فوری و دریافت پول به صورت اقساط دراز و کوتاه مدت، که در آن زمان ممکن بود ، دیگر مقدور نیست. گروه پیگیری مطالبات با جدیت بیشتر و به کارگیری اهرم های موثر(خدمات بعد از فروش، پیگیری های حقوقی و غیره) باید نسبت به تامین نقدینگی جدیت نماید.
برای تأمین مواد اولیه داخلی همکاران در این بخش با وسواس بیشتر نسبت به تهیه کالاهای داخلی از لحاظ قیمت و کیفیت باید تلاش نمایند تا بهترین قیمت را برای کیفیت مطلوب پیدا نمایند دیگر دوران تماس با یک فروشنده تا چند تن آهن بفرستد یا فلان کالا را بدون تحقیق حتی کمی گران تر می خریدیم باید فراموش شود از یک تومان تا چند هزار یا میلیون تومان با کمی تلاش و جستجو برای خرید نباید گذشت. از استفاده بهینه ابزار آلات، لوازم مصرفی مانند سمباده، کهنه های نظافت، روغن، گریس، مته …. نباید بگذریم. کاهش ضایعات ، کاهش پرتی ها، کاهش مصرف انرژی، مورد توجه دقیق باشد.
باید نیروهای ناکارآمد و بدون بازدهی مناسب که محل کار را صرفا محل منبع درآمدمیدانند را تعدیل کنیم، پرستل باید دارای بهره وری مناسب باشند در این راستا از آموزش به پرسنل و ارزیابی عملکرد آنها غفلت نخواهیم نمود و نهایتا شرکت که دارای ۲۵ سال سابقه در زمینه تولید چیلرهای جذبی، تراکمی است ، واحد خدمات بعد از فروش آن باید به فکرگرفتن امورات خدماتی بیشتر از محل نگهداری تا تعمیرات باشد و باید کوشش نماید تا در صورت کاهش فروش و کاهش درآمد ناشی از فروش بتواند درآمد مناسبی کسب کند تا شرکت قادر باشد این دوران سخت را پشت سرگذارد، يقينا فروش قطعات یدکی ساخت شرکت نظیر شیرآلات، پوسته های یاتاقان برج ها، گیج وکیوم و … درآمد زا خواهند بود . مسئولین این بخش باید نهایت تلاش را برای کاریابی، آموزش پرسنل و نفرات و کنترل ورودی و خروجی اقلام در شرکت و نهایتا رعایت تمام عواملی که مشتری را قانع می نماید ، که سپردن کار بازسازی، نگهداری چیلرهای خریداری شده توسط آنها به ساری پویا به نفع آنهاست کوتاهی نکند. ظاهر آراسته پرسنل، توانمندی فنی آنها، صداقت و سلامت اخلاقی آنها به طور دائم باید ارزیابی و کنترل شود اگر این بخش را برای تأمین مالی شرکت سازماندهی و مدیریت نماييم يقينا موفقیت درخشانی خواهیم داشت.
بخشی از تأمین مواد اولیه تأمین ارز خارجی می باشد. امید است بخش فروش و بازاریابی نهایت موفق به فروش به مشتریان خارجی شود يقينا کیفیت محصولات چه از لحاظ ظاهری و چه باطنی در این امر مؤثر است. تنوع تولید و افزایش سبد کالایی در شرکت نیز موجبات جذب مشتری بیشتر را فراهم می نماید و يقينا کانال های تأمین مالی برای شرکت نیز بیشتر خواهد شد که ساخت هواساز در روزهای اخیر مایه مباهات و امیدواری است که ناشی از زحمات جناب آقای سالک فرد مدیر کارخانه و مهندس نصیری و تیم اوست که بسیار جای سپاسگزاری و تشکر را دارد . حقیقتا شرکتی که چنین افراد و چنین توانمندی را دارد يقينا با درایت همگانی و بلانس دست جمعی و به کارگیری رهنمودهای ذکر شده فوق بحران ها را یکی پس از دیگری طی خواهد نمود و اکنون شهر زیبای دیگر در پایان این متن :
خدایا چنین کن سرانجام کار تو خوشنود باشی و ما رستگار